Mijn verhaal

Wanneer je naar mijn cv kijkt valt de diversiteit aan opleidingen gelijk op. Na de havo ben ik begonnen met de opleiding Small Business and Retail Management. Vervolgens ben ik via het mbo op de Pabo terecht gekomen. Met als kers op de taart en heel hard werken een master aan de universiteit. Het bijzondere is dat deze vier zinnen bijna 10 jaar aan hard werken moeten samenvatten. Zo eenvoudig ging het niet.

Elke keer voorafgaand aan een nieuwe opleiding stelde ik mijzelf doelen op professioneel en persoonlijk vlak, welke mij hielpen richting te geven aan mijn keuzes tijdens mijn opleidingen. Ook in mijn laatste studie had ik een doel, een goed onderwerp proberen te kiezen voor mijn afstudeerscriptie. Op dat moment kon ik kiezen voor zelfregulatie. Ik wist niet wat het precies inhield, de omschrijving was erg bondig, maar gaande weg leerde ik dat het gaat over doelen stellen en planmatig werken. Het sloot precies aan bij hoe ik in mijn ontwikkeling sta.

Alle kennis en wetenschappelijke artikelen die ik verzamelde tijdens mijn onderzoek gaven mij inzichten op het gebied van zelfregulatie. Ik leerde over het stellen van doelen en welk nut dit heeft voor je eigen ontwikkeling. Aan de andere kant werd een nieuw onderdeel voor mij helder, het monitoren van het proces. Elke keer opnieuw afvragen of je wel de juiste kant op gaat en de juiste koers vaart. Tot slot leerde ik nog veel meer over reflecteren en welke rol dit heeft in het afsluiten van het ene proces en het opstarten van een volgend proces, want zo leerde ik, zelfregulatie is een cyclus.

Ik vond het geweldig om te leren over de achterliggende psychologische inzichten welke ervoor zorgen dat de cyclus werkt. En door mijn persoonlijke ervaring kon ik de kennis die ik uit de artikelen haalde koppelen aan mijn eigen praktijk. Ik raakte enthousiast bij het idee dat andere mensen op een zelfde manier naar persoonlijke of professionele ontwikkeling kijken en ging nog meer boeken en artikelen lezen. Met als één idee, als ik dit zo geweldig vind, dan zijn er vast meer mensen die met zelfregulatie hun planmatig werken kunnen verbeteren.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 Reacties

 1. Hi Roelien,
  Wat een mooie ontwikkeling heb je doorgemaakt & bijzonder om te lezen hoe je je verdiept hebt in zelfregulatie! Ik wens je veel succes! 😄
  Groeten, Margit

  1. Roelienedens zegt:

   Hoi Margit,
   Bedankt voor jouw reactie en je compliment.
   Groetjes Roelien

Reacties zijn gesloten.